Şırnak Haber

   

Anasayfa   I   İletişim   I   Şikayet Dilek   I   Açılış sayfası yap   I    Sık kullanılanlara ekle  

   

 TOKİLERİN KURA ÇEKİM TARİHİ BELİRLENMELI ARTIK     MUSİAD'TAN AÇIKLAMA...    MAÇ TARİHİ BELLİ OLDU.    MUSİAD'TAN AÇIKLAMA...    MAÇ TARİHİ BELLİ OLDU.    “TEFECİLER VE TEFE TÜFE ÜZERİNE…!”EDİ BESE…!    FİNAL FARKI...  

 
   
 
        Güneydoğu
        Türkiye
        Dünya
        Politika
        Ekonomi
        Eğitim
        Spor
        Sağlık
        Bilim Teknoloji

 

 

        Çok Okunalar

  TOKİLERİN KURA ÇEKİM TARİHİ BELİRLENMELI ARTIK

  MAÇ TARİHİ BELLİ OLDU.

  MUSİAD'TAN AÇIKLAMA...

  MUSİAD'TAN AÇIKLAMA...

  MAÇ TARİHİ BELLİ OLDU.

 

 

Güneydoğu “SSPE” Pençesinde

 

8.11.2007 13:27:12

Doğu Ve Güneydoğu'da Zamanında Kızamık Aşısı Olmayan Çocuklarda SSPE Hastalığı Görülmeye Başlandı.

 

 

İHA-Yüzlerce çocuk dünyada tedavisi olamayan ölümcül virüs nedeniyle bitkisel hayata girerken, sadece Diyarbakır'da 1.5 yılda 30 çocuk hayatını kaybetti. Türkiye'de 6 bin'e yakın çocuk hastalığın pençesinde olduğu öğrenilirken, hastalığın yüzde 80 oranında doğu illerinde görüldüğü belirtildi.

Doğu ve Güneydoğu illerinde aşı oranlarının düşük olması nedeniyle kızamık aşısı olmayan 7 ile 10 yaş arası çocuklarda SSPE hastalığı görülmeye başlandı. Hastalık Doğu ve Güneydoğu illerinde her 20 bin çocuktan birinde görülüyor. Sağlık Bakanlığı'nın ulaşmış olduğu verilere göre bu hastalığa 6 bin kişi yakalandı. Ölümcül virüs hastalığı taşıyan çocukların yüzde 80'i Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman ve Gaziantep gibi Doğu illerinde görülüyor.

 

YÜZLERCE ÇOCUK BİTKİSEL HAYATA ÖLÜMÜ BEKLİYOR

Dünyada kesin tedvasi olmayan SSPE hastalığa yakalanan çocuklar hareket etmedikleri gibi duymuyor, görmüyor ve yemek yemiyor. Bitkisel hayata ölüm döşeğinde acılar içerisinde kıvranarak geciktirici ilaçlarla ölümü bekliyor. Diyarbakır'da 1.5 yıl içerisinde 30 çocuğun ölümcül virüste hayatını kaybettiğini ifade eden, Diyarbakır SSPE Hastaları Derneği Başkanı Erdal Çalış, "Hastalık son yıllarda bölgemizde büyük oranda hortladı. Şu ana kadar Diyarbakır'da 200, Batman'da 100, Şanluurfa'da 150 ve Gaziantep'te 100 hasta bulunuyor. Her ay mutlaka 2-3 hastayı kaybediyoruz.Sadece Diyarbakır'da 1.5 yıl içerisinde 30 çocuk hayatını kaybetti. Çocuklarımızın ölmesini istemiyoruz. Çocuklarımız için verilen ilaçlar sadece ölümü geciktiriyor" dedi.

 

12 YIL BEKLEDİKLERİ ERKEK EVLAT SEVGİSİ, SSPE İLE HÜZÜNLENDİ

SSPE hastalığına yakalanan 9 Davut Çalış'ın ailesi tam 12 yıl erkek evlat çocuk özlemi çekmiş. 5 kız evladından sonra doğan Davut aileyi sevince boğmuş, ancak küçük çocuk Davut ilköğretim okula başlayacağı yılın başında ölümcül virüse yakalanmış. 2.5 yıldan beri bitkisel hayata giren 9 yaşındaki Davut duyu organlarını kaybettiği için anne baba ve kardeşlerin sevgisini hissedemiyor. "Çocuğum gözümün önünde eriyor" diyen Anne Necma Çalış, "Evladım bir anda hastalanıp yatağa bağlı kaldı. Bizi hissetmiyor. Bir bebek gibi mama ile besliyoruz" diye konuştu.

 

SSPE NEDİR?

SSPE ve diğer kızamığa bağlı komplikasyonlar aşılanmamış, aşılandığı halde yeterli bağışıklık düzeyine ulaşmamış veya aşılanmadan önce kızamık geçirmiş çocuklarda ortaya çıkıyor. SSPE, kızamık geçirdikten sonra beyne yerleşebilen virüsün neden olduğu bir merkezi sinir sistemi hastalığı. Kesin tedavisi olmayan hastalık, virüsün yayılmasını geciktiren ilaçlarla kontrol altına alınabiliyor. Hastalarda sırasıyla spastiklik, koma ve 6 ila 12 ay içinde ölümle sonuçlanan ilerlemeli beyin işlevi kaybı görülüyor.

Hastalığın belirtileri, hafıza kaybı, uyarılara yanıt vermede bozukluk, nöbet, istemsiz kas hareketleri veya davranış değişiklikleri olarak ortaya çıkıyor.

SSPE hastalığı 4 aşamalı olarak gelişiyor. 1.dönem unutkanlık, 2. dönem sıçrama tek başına yemek yeme, 3. dönem hastanın yatağa bağımlı hale gelip yemekten kesilip sıvı ile beslenmesi ve 4. dönem hasta bitkisel hayata ölümü bekliyor. Türkiye'de şu anda 3 ila 6 bin arasında SSPE hastası olduğu belirtiliyor. Ölümcül hastalığa sebep olan virüs ise kızamık virüsü.

Gelişmiş ülkelerde hastalığın görülme oranı 100 binde bir. 300 binde bir diyen kaynaklar da var. Ama Türkiye'de bu oranın özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 20 binde bire kadar indiği ileri sürülüyor. Hiç aşılanmayanda risk 20-30 kat yükseliyor. Her geçen gün hasta sayısı ise hızla artıyor.

 

 

        

Bu habere 0 adet yorum yapıldı.

   Diğer Başlıklar

  ŞIRNAK'TA FUTBOL OKULUNA DESTEK 18.11.2009 14:03:13
  Barış Kupasında Şampiyon Şırnak Belediyespor Oldu 11.11.2009 12:06:38
  Diyarbakırspor Başkanı Ve Basın Sözcüsünden Çarpıcı Açıklamalar 2.11.2009 15:26:08
  Şırnak Bölgesel Ligde Temsil Edilecek 2.11.2009 15:20:05
  Gümüş Madalyayla döndü 1.8.2009 04:42:35

        Yorumlanan Haberler

 

        Şırnak'ta Hava Durumu

ŞIRNAK'TA HAVA DURUMU  ŞIRNAK'TA HAVA DURUMU  ŞIRNAK'TA HAVA DURUMU

 

        Yararlı Linkler

T.C.Kimlik Numarası

Emekli Sandığı İşlemleri

Vergi Kimlik No.

SSK İşlemleri

BAĞKUR İşlemleri

Resmi Gazete

 

        Site İçi Arama

 

        Ziyaretçi Sayımız

2338120

 

 
 
 
 

 

Gelişen Şırnak Haber

Adres: Atatürk Mah. Bayındırlık Eski Binası Tel-Faks :+90 486 216 58 88 Merkez / ŞIRNAK - Türkiye
© Copyright Şırnak Haber 2004 Tasarım:Faruk GÜNEŞ

Şırnak Haber